Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• adamdn
    odpowiedział(a)
    Super, dzieki!! Wlasnie o to chodzilo

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    adamdn osobiście korzystałem z poniższych schematów:

Ostatnio edytowany przez gradek; 9065.

Zostaw komentarz:

• adamdn
    odpowiedział(a)
    Panowie, majfrend dostarczyl zestaw PLA 2.0

Oto co dokladnie wchodzi w jego sklad (wg numerów na zdjęciu):

IMG_20210110_210245.jpg

1. wiązka do czujników przednich bocznych wraz z tymi czujnikami
    2. wiązka do czujników tylnych bocznych wraz z tymi czujnikami
    3. przejściówka do czujników tylnych z oryginalnej wiązdki PDC tył
    4. dwa przewody do przycisku Park Assist
    5. sterownik PLA (3AA 919 475 S)
    6. przycisk PLA (3TD 927 123)
    7. czujniki ABS tylne (WHT 003858B i WHT 003859B) - podobno 100% kompatybilne z WHT003858A

Wiazka wydaje sie byc przygotowana "odwrotnie" czyli jak w Passacie gdzie sterownik jest z przodu, gdzies za zegarami. Dlatego przewody do czujników przod (nr 1 na zdjeciu) są krótsze niż do czujników tył (nr 3 na zdjęciu). Rozumiem, że w naszych Skodach centralka PDC/PLA jest pod wykladzina tylnego lewego kola w bagazniku a przewody wystarczy przedluzyc i bedzie git?

Kolejna sprawa - fajnie ze majfrend przygotowal wiazke-przejsciówke (nr 2 i 3 na zdjeciu). Pozwala ona na wzięcie zasilania (+ i masa) do czujników parkowania PLA tylnych bocznych z oryginalnej wiązki PDC tył. Nie trzeba nic ciac - wystarczy polaczyc wiazke 2 i 3 ze soba a do niej podlaczyc oryginalna wtyczke od PDC tyl - wszystko sie pieknie spina Sygnał zaś z jednego i drugiego czujnika (kabelki bialo-zolty i bialo-szary) ida zapewne do sterownika PLA.

IMG_20210110_210327.jpg

IMG_20210110_210337.jpg

Wiązka nr 1 ze zdjęcia ma 4 luźne kabelki oraz jedna wtyczke. Tutaj moje pomysły się kończą. Patrząc na kolory kabelków dochodzące do czujników wychodzi na to ze czarny i biały to sygnały z czujników do centralki zaśbrazowo-zolty i czerwono-zolty to zasilanie i masa na obydwa czujniki. Pytanie tylko - po co ta wtyczka widoczna na powiększeniu? To w niej łączą się przewody zasilające od czujników i 2 piny gdzieś do wpięcia. Co tu sie wyprawia podpowiedzcie bo ja nie ogarniam????

IMG_20210110_210318.jpg

Dostałem w komplecie następujące mocowania czujników:
    - przód 3C8 919 399 i 3C8 919 400
    - tyl 2 x 18G 919 492 A

Montował ktoś takowe do OII? Wymagaja przeróbek czy po wywierceniu otworu, oczyszczeniu i odtluszczeniu zderzaka od wewnatrz pasuja plug and play?? Montujemy w poziomie czy pionie?? Wtyczka czujnik w którą stronę na wychodzić? Czy nie ma to znaczenia?

No i najwazniejsze - czy ma ktos schematy wg ktorych mozna to dopasowac do Octavii?? Albo rozpiske pinów chociaz?? Z gory dzieki. Moze to komuś też pomoże w zabraniu się za taka zabawę, postaram się żeby wszystkie info było w jednym miejscu.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    adamdn wszystko masz tutaj:

PLA 2.0

Zostaw komentarz:

• mcaris
    odpowiedział(a)
    U mnie na rns315 ops 360 pokazywał więc nie powinieneś mieć z tym problemu. Moduł jest ok zawsze niższy możesz przefleszować ,możesz sie pokusić o 1K8 ( przyszłościowo) . Z czujnikami ABS-u z chin to jest różnie ja kupiłem i 2 lata już śmigam natomiast kolega kupił i waliło błędami ,

Zostaw komentarz:

• adamdn
    odpowiedział(a)
    Panowie,

pompa wymieniona, zakodowana czas wziąć się do roboty z PLA 2.0. Chińczyk oferuje na sprzedaż następujący zestaw:

- modul PLA 2.0 (3AA 919 475 S lub 3AA 919 475 M)
    - 2x czujniki boczne na tył (34D 919 275 B)
    - 2x czujniki boczne na przód (1T0 919 297 A)
    - 4x mocowania sensorów (3C8 919 399 i 3C8 919 400, pozostałych dwóch numerów nie znam)
    - wiązka kompletna
    - 2x czujniki ABS tyl (WHT 003 858 B oraz WHT 003 859 B)
    - przycisk 1Z0 919 281 B

Czy to wszystko co potrzeba? Możecie potwierdzić poprawność numerów katalogowych?
    Moduł PLA wszystko jedno czy z końcówką S czy M?
    Czujniki ABS są z literką B na końcu a nie z A - to nie problem? Wg Chińczyka "B" sa w 100% kompatybilne z "A"
    Czy macie brakujące numerki mocowań sensorów?

Pacjent - OII FL 2.0TDI z 8K PDC, zegary 1Z0 920 843S, maglownica 1K0 909 144M, gateway 7N0 907 530M, pompa ABS 1K0 907 379 BM oraz RNS 315 - 3T0 035 192 F H36 0263.

Graty wszystkie chyba wystarczające? Czy nawi ma szanse obsłużyc OPS 360 czy trzeba coś flashowac??
    Ostatnio edytowany przez adamdn; 48911.

Zostaw komentarz:

• yaroslawos
    odpowiedział(a)
    Cześć

Pytanie do posiadaczy działającego PLA 2 : Jakie wartości macie zapisane w adaptacji sterownika 10

Asyst.park./kierow. dotycząca obwodu koła ? Jest to wartość realna obwodu opony w mm czy inna ?

Teoretycznie do moich opon 195/65/15 powinno być 1996 mm ?

Pozdr.

Jarek

Zostaw komentarz:

• koleczek_mk
    odpowiedział(a)
    Cześć mam do was parę pytań

1. Zainstalowałem dodatkowe czujniki (mam wszystkie 12 czujników) i wymieniłem centralkę na 3AA919475L aby uruchomić OPS360 na radiu. i wyskoczyły mi błędy poniżej.
    Czy OPS360 bez PLA2.0 będzie działać.
    Puki co nie mogę uruchomić PLA2.0 ponieważ mam pompę 1K0 907 379 AH, Gatewaya mam 7N0 907 530 AN

2. Czy wymiana czujników ABS bez wymiany pompy ma sens czy poczekać na wymianę pompy.

3. Jaka pompę będzie najlepsza BL czy jak pisał spacewalker BS

Kod:
    Adres 10: Asyst.park./kierow. Plik etykiet: User\3AA-919-475.lbl
    Oznaczenie elementu: 3AA 919 475 L HW: 4H0 919 475 E
    Komponent i/lub wersja: PARKHILFE PLA H06 0025
    Kodowanie: 140005
    Kod serwisu: WSC 00500 259 104806
    Zbiór danych ASAM: EV_EPHVA2C000000000 002008 (VW46)
    ROD: EV_EPHVA2C000000000.rod
    VCID: 4487FA11CF9BD86AB1-8010
    2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

12658720 - Magistrala danych
    U1121 00 [009] - brak informacji
    [Nowa funkcja - rozszerzone informacje o kodach błędów (protokół UDS) - jest dostępna wyłącznie przy użyciu najnowszych interfejsów, oferowanych na VCDS.pl.]
    Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
    Ramka zamrożona:
    Stan błędu: 00000001
    Priorytet błędu: 6
    Częstość błędu: 1
    Wew.licznik błędów: 95
    Przebieg: 207217 km
    Data: 2046.14.22
    Czas: 16:03:29

13637395 - Magistrala danych
    U1123 00 [009] - odebrana wartość usterki
    [Nowa funkcja - rozszerzone informacje o kodach błędów (protokół UDS) - jest dostępna wyłącznie przy użyciu najnowszych interfejsów, oferowanych na VCDS.pl.]
    Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
    Ramka zamrożona:
    Stan błędu: 00000001
    Priorytet błędu: 6
    Częstość błędu: 1
    Wew.licznik błędów: 95
    Przebieg: 207217 km
    Data: 2046.14.22
    Czas: 16:03:29

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Pasują również 1T0 919 399, 1T0 919 400

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    Mam pytanie odnośnie uchwytów do przednich bocznych czujników parkowania. Czy ktoś zakładał inne niż 3T0919487 i 3T0919488? Jeśli nie to jaka "przeróbka" tych jest potrzebna aby pasowały do O2T?

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    W końcu i w mojej Elegantce zagościł mod, który kończyłem na zlocie ogólnopolskim. W załączeniu filmiki z jazdy próbnej.

Zostaw komentarz:

• loko34
    odpowiedział(a)
    Nie wiem czy ktokolwiek zakładał to do Octavii domniemam też że ja jako jedyny mam to w Superbie założone bynajmniej nie znalazłem żadnej informacji żeby ktoś to montował ja posiłkowalem się informacjami od naszych przyjaciół ze wschodu tu masz przykładowy link https://www.drive2.com/l/472560752843030845/

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez loko34 Zobacz wpis
    Da się w O2 też trzeba założyć licznik VW color z softem 1xxx pompa ABS minimum BM moduł PLA z Sharana a do OPS musi być na pokładzie zainstalowane Discovery media
    A masz jakiś link do poczytania o tym? Najlepiej w O2FL.

Zostaw komentarz:

• loko34
    odpowiedział(a)
    Da się w O2 też trzeba założyć licznik VW color z softem 1xxx pompa ABS minimum BM moduł PLA z Sharana a do OPS musi być na pokładzie zainstalowane Discovery media

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez loko34 Zobacz wpis
    Można jeszcze pokusić się o PLA 3.0
    A w O2FL da się?

Zostaw komentarz:

• loko34
    odpowiedział(a)
    Można jeszcze pokusić się o PLA 3.0 bajer fajny tylko koszt dużo wiekszy ja ostatnio w swoim Superbie zmodyfikowałem asystenta do trójki i dzaiala wyśmienicie

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Angel Sebastian dzięki za linka, miałem nadzieję, że znajdę jakieś foty z wymiarami jak te zdjęcia odnowione przez a autorstwa Kowala.
    Może w końcu zabiorę się za dokończenie PLA 2.0. Zostało dołożenie czujników i wymiana modułu parkowania oraz wiadomo kabelkologia.

Zostaw komentarz:

• Angel
    odpowiedział(a)
    gradek ja miałem tak https://www.fotosik.pl/zdjecie/7a362ef23ce9488d .
    W przednim zderzaku wierciłem bliżej krawędzi zderzaka przy kole. Szukałem zdjęci i je też znalazłem w sieci.
    https://forum.skodahome.cz/topic/997...-ii-fl/?page=4

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Przejrzałem cały wątek i nie znalazłem nigdzie opisu, ani zdjęć wiercenia pod tylne boczne czujniki dla PLA 2.0.
    Czy ktoś posiada jakieś foto z wymiarami?

Zostaw komentarz:

• wojtasmazi
    odpowiedział(a)
    Dzięki za info o liczniku a coś o module do PLA 1.5 ??

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    tak Q, to jeden z najwyższych

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Mam taki (2012 r.) i chyba nowszego nie ma:

1Z0 920 843 Q

Zostaw komentarz:

• wojtasmazi
    odpowiedział(a)
    Przewija się wiele numerów modułów parkowania, który w końcu najlepiej kupić do PLA 1.5 do O2 FL.
    Pytanie trochę z innej beczki ale tez w temacie.... Jaki jest najwyższy licznik dla O2 FL 1.4 tsi ?? Tak by w przyszłości obsłużył PLA 2.0. Dzięki

Zostaw komentarz:

• kowaltom99
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gradek Zobacz wpis
    kowaltom99 tylko, że to jest pełny zestaw pod PLA 2.0, większość z nas ma już czujniki tył lub przód-tył, no i cena trochę szokuje.
    Dlatego też napisałem, żeby zapytać chińczyka o skompletowanie gratów. Oni są bardzo elastyczni. Wystarczy podać co się ma już w samochodzie zamontowane.

Cena szokuje - zgadza się - PLA 2.0 jest duuużo droższe od PLA1,5. Same czujniki ABS na tylne koła to teraz ponad 200PLN. (ja jak montowałem PLA 2.0 u siebie to płaciłem za czujniki 370PLN w ASO)
    Kompletując części używki na allegro wcale taniej nie wyjdzie.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    kowaltom99 tylko, że to jest pełny zestaw pod PLA 2.0, większość z nas ma już czujniki tył lub przód-tył, no i cena trochę szokuje.
    Ostatnio edytowany przez gradek; 9065.

Zostaw komentarz:

Pracuję...